• Strukturfärg!

  Posted on februari 17, 2014 by charlotteronnlund in Måleri.
  Rid i natt

  Rid i natt

  Ibland kan det kännas svårt att komma igång med en ny tavla. Ett sätt att börja är att grunda målningen med strukturfärg. Färgen kan köpas färdigblandad i konstnärhandeln eller så skapar du din egen strukturfärg med grundering t.ex. vit gesso alt. vit färg där du blandar ner sand.

  Strukturen läggs på med bred pensel på pannå eller duk. Det går också att smeta ut blandningen med målarkniv för tjockare lager.

  Fördelen med att använda strukturfärg är att man kan måla sparsamt eftersom strukturen får färgen att se fylligare ut. Med hjälp av strukturfärg skapar man också liv i tavlan. Ibland rör jag ner strukturmaterial när jag redan kommit en bit i skaparprocessen. Jag kanske håller på med en tavla som jag i och för sig gillar men jag tycker att det saknas något, den känns lite ”död”. Då brukar struktur kunna hjälpa till att lösa problemet. Tillsammans med en abstrakt målning gör strukturen att konstverket lyfter och betraktaren får ytterligare en dimension till sin upplevelse. En tavla med struktur kan vara effektfull även om den inte innehåller så många kulörer –det är strukturen som bär upp motivet och gör det spännande!

Comments are closed.